Women Inspiration Of The Month (June 2018) - Razan Al Najjar

Bulan ini wanita inspirasi pilihan Qafa Haus ialah Razan Al Najjar iaitu seorang wanita palestin yang telah viral di seluruh dunia atas kematian beliau setelah ditembak oleh tentera Israel.
.
Razan Al Najjar adalah seorang jururawat (berumur 21 tahun)  yang bekerja sukarela untuk Palestinian Medical Relief Society (PMRS). Beliau telah ditembak mati oleh tentera Israel saat beliau berlari menuju pagar perbatasan untuk menolong korban yang terluka di Gaza.
.
Ramai yang berdukacita mendengar kisah Razan Al Najjar sehingga viral di laman social media seluruh dunia. Sebelum peristiwa tersebut terjadi iaitu dua bulan sebelumnya, Razan Al Najjar pernah ditemubual oleh media Al Jazeera, ditanya kenapa beliau ikut terjun ke medan konflik dan beliau menjawab
.
 “Saya akan merasa sangat malu kalau saya tidak ada untuk (membantu) warga Palestin. Sudah menjadi tugas dan kewajipan saya untuk ada di sini dan membantu mereka yang terluka”
.
Sesungguhnya beliau adalah seorang wanita muslimah yang berani dan sanggup mengorbankan dirinya hanya kerana ingin menolong saudara Islamnya. Semoga Allah S.W.T mencucuri rahmat kepada Razan Al Najjar. Allahuma Amiin.
.
Courtesy of Google
.
#womeninspirationweek #qafahaus #modestboldbeautiful #bruneifashion #brunei #fashion #instagood